MEDICINA TRADITIONALA AYURVEDA
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Cosmetica Ayurveda

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelor


AYURVEDA - CEL MAI VECHI SISTEM MEDICAL DIN LUME:

- India este un subcontinent, are 3 milioane de km patrati, o populatie de miliard, ce vorbeste 18 limbi in peste 1000 de dialecte si are o istorie de peste 5000 de ani timp in care au aparut o suma de civilizatii, regate si imperii.

- Acest popor s-a remarcat prin contributia sa in medicina, astronomie si matematica, si prin cunostintele acumulate poate servi sursa de informatii pentru dezvoltarea medicinei acestui inceput de mileniu.

- Manuscrisele medicale indiene sunt cu dificultate datate, deoarece in India cronologia paleste in fata eternitatii si istoria se pierde in legende si mit.

- Personalitati ale unor epoci diferite au aceleasi nume si despre ele adesea nu putem sti nimic precis.

- Legendele fac ca tocmai fiintelor cele mai celebre sa nu le putem reface cu precizie firul existentei.

- Lucrarile cu adevarat importante au fost memorate, iar transmiterea lor se facea in cadrul relatiei maestru discipol cu un respect total fata de text in cele mai mici detalii ale sale.

- Vedele, textele sacre indiene ce contin primele consemnari referitoare la medicina Ayurveda, au fost datate in mileniul 4 inainte de Christos, chiar catre anul 4000 dupa datele astronomice deduse din versetele lor.

- Dintre cele 4 veda: Rigveda, Yajurveda, Samaveda si Atharvaveda, in Atharvaveda exista cele mai ample informatii medicale sub forma a 114 imnuri cuprinzand descrierea unor boli si tratamentul.

- Tratatele ulterioare de Ayurveda sunt de origine budista iar cele mai importante sunt Charaka Samhita, o lucrare complexa alcatuita din 8 carti, care trateaza in mod separat anatomia, embriologia, fiziologia, etiopatogenia, diagnosticul, prognosticul si diversele terapii in care sunt inserate substantiale notiuni filozofice medicale extrem de necesare pentru a intelege mecanismele ascunse ale functionarii organismului uman.

- Aceste notiuni ezoterice ce dezvaluie anatomia subtila a corpului si a psihicului uman sunt regasite in special in ramura de psihiatrie, Manasaroga sau stiinta bolilor provocate de minte a acestui vast sistem medical.

- Celalalt tratat important este Susruta Samhita, cea mai veche lucrare care trateaza in mod extensiv despre chirurgie, fiind alcatuita si ea din mai multe volume, avand inserate subiecte ample si despre tratamentele medicinei interne.

- Aceasta lucrare a reusit sa surprinda cercetatorii moderni prin instrumentarul chirurgical descris, foarte asemanator cu cel actual si prin complexitatea operatiilor chirurgicale descrise dintre care unele cum ar fi transplanturile de membre si organe nu au putut fi egalate pana astazi.

- In marile universitati ale Indiei vechi, de la Nalanda si Takshasila, astazi disparute, medicina se studia timp de 7 ani, timp in care studentii nu primeau nici o vacanta, iar la sfarsitul acestei perioade erau considerati incepatori, desi practicau si unele interventii chirurgicale.

- Poate nicaieri mai mult decat in India, stiinta si medicina in special ne apare ca un fenomen cultural si profund umanist datorita faptului ca aici realizarea stiintifica nu s-a disociat de cea spirituala.

- Trebuie sa adaugam ca astazi India este singura tara din lume unde exista trei tipuri de facultati de medicina de stat: facultatea de medicina Ayurveda cu durata de 6 ani, medicina moderna, occidentala care se studiaza 6 ani si facultatea de homeopatie cu durata de 5 ani.

- Prin urmare exista aici trei tipuri de medici, iar pacientul poate opta pentru a fi tratat in spitale sau in cabinete prin una dintre cele 3 metode.

- Fiind practicata de milenii, Ayurveda a ajuns sa fie foarte bine sistematizata. Exista 8 mari ramuri specifice Ayurvedei, care cuprind si nenumarate proceduri ultraspecializate. Aceste ramuri sunt urmatoarele:

  • Kaya - medicina generala,
  • Shalya - chirurgie generala,
  • Salakya - boli ale urechilor, nasului, gatului si gurii sau otorinolaringologie,
  • Bhutavidya - psihiatrie,
  • Kanmara sau Kaumarabhrudya - pediatrie,
  • Agada - toxicologie,
  • Rasayana - reintineritoare si tonice sau geriatrie si
  • Vajikarana - regeneratoare masculine, sexologie sau stiinta afrodiziacelor si planing familial.

- Ayurveda se bazeaza pe cunoasterea profunda a tainelor vietii.

- Terapiile in Ayurveda sunt foarte ingenios concepute pentru ca rezultatele sa fie maxime si sa fie evitate complet reactiile adverse.

- Interactionand profund cu corpul pacientului, masajul cu uleiuri este o terapie blanda dar care aduce totodata prin intreaga suprafata a pielii, remediul necesar pacientului.

- Aceste remedii terapeutice, adevarate  comori ale sanatatii, au la baza plantele medicinale aromatice, pe care uleiurile le extrag si le transporta in interiorul corpului.

- Prin presarea punctelor energetice vitale, prin deblocarea meridianelor, prin hranirea profunda a tesuturilor cu ajutorul uleiurilor, terapiile milenare Ayurveda ne uimesc si azi prin eficacitatea lor.

- Tratamentul in Ayurveda conduce la o reintegrare in armonia vietii. El este inceput frecvent prin terapiile antistres si cele de purificare usoara care pregatesc pacientul pentru terapiile propriu-zise de eliminare a reziduurilor acumulate de-a lungul timpului si fac cu putinta actiunea extrem de activa a preparatelor medicinale naturale.

- In prezent realizam cercetari pentru a elabora remedii extraordinar de potente dupa vechile retete Ayurveda, dar folosind extracte echivalente din plantele autohtone. Nu exista boala sau suferinta care sa nu beneficieze de tratament in Ayurveda.

- Aceasta medicina naturala holistica percepe omul ca un intreg si nu se adreseaza doar organelor bolnave.  Fiecare pacient este tratat intr-un mod unic, perfect adaptat constitutiei cat si starii de sanatate.

- Fiind atat de complexa si de practica, Ayurveda este atat medicina preventiva a omului sanatos, cat si o cale de vindecare a celor mai diverse boli.

- Centrul Medical Ayurveda din Sibiu este primul centru Ayurveda din tara si este unic in Romania atat prin consultatiile si terapiile Ayurveda pe care le ofera, cat si prin colaborarile cu mari personalitati medicale si spirituale din India si din Europa:

- Prof. Dr. Sadanand Sardeshmukh a vizitat Centrul Medical Ayurveda in iunie 2005. Rector al Universitatii Ayurveda din Pune, este expert in Nadipariksa - diagnoza de puls. Nascut intr-o familie in care medicina a fost transmisa cu o traditie neintrerupta de-a lungul a zece generatii, el este mentorul si Directorul fundatiei “Bharatiya Sanskriti Darshan” fiind Directorul Spitalului Ayurveda din Wagholi, al Centrului de Cercetari si al Centrului Farmaceutic “Atharva Ayurved”.

- Swami Maheshwarananda, o stralucitoare personalitate spirituala si filozofica, cel care a infiintat Academia Europeana de Ayurveda in Viena.

- Bhakti Devi, profesoara internationala de dans indian si a treia dansatoare de Baratanatyam din lume, a vizitat centrul nostru si a oferit in Sibiu spectacole in care terapia prin arta, dans si muzica au fost savurate ca cele mai subtile si cele mai placute dintre terapii. 

- Sub influenta acestor personalitati, Centrul Medical Ayurveda isi propune infiintarea in Sibiu a unei filiale a Facultatii de Ayurveda din Wagholi Pune India, pentru care a primit deja drepturile prin “Memorandum Of Understanding”.

- Programele noastre de tratament ayurvedic sunt de o valoare recunoscuta pe plan mondial si incep intotdeauna printr-un diagnostic al cauzelor profunde ale bolii care numai odata obiectivate ne permit sa incepem adevarata actiune impotriva bolii.

- Aceste programe de tratament contin intotdeauna o alimentatie corecta, tratamente cu plante sub forma de extracte sau tablete, suplimente din antioxidanti, minerale si vitamine naturale si dupa necesitatile pacientului se pot prescrie terapii speciale cum ar fi tratamentele cu ulei cald, diverse procedee de masaj, osteopraxie, reflexoterapie, hidroterapie, toate acestea pregatind organismul pentru aplicarea terapiilor Pancha Karma si Rasayana, un ansamblu de metode complexe, unice in Ayurveda, pentru purificarea si reintinerirea tesuturilor corpului.

- Un alt obiectiv in Ayurveda este cosmetica prin tratamente naturale traditionale. Aplicatiile cosmetice cu plante, uleiuri esentiale si extracte naturale dupa retete individualizate au efect terapeutic si intineritor, conferind stralucire tenului dumneavoastra.

- Masajele de infrumusetare si intinerire elimina de pe chipul dumneavoastra supararea, stresul si tensiunile si va umplu sufletul cu dragoste, armonie si forta interioara.

CENTRUL MEDICAL AYURVEDA SIBIU ofera:

CONSULTATII MEDICALE:

TERAPII DISPONIBILE:

Medicina traditionala indiana Ayurveda

Medicina generala

Fitoterapie, Apiterapie, Hidroterapie

Dietetica

Diagnosticare infoenergetica, iridodiagnostic

Teste de evaluare a tipului constitutional

Masaj si proceduri terapeutice traditionale

Masaj terapeutic clasic

Reflexoterapie

Energoterapie

Cosmetica ayurveda - Saundarya

Sexologie ayurveda - Vajikarana

Reantineritoare si tonice - Rasayana

Terapii antistres

MEDICINA TRADITIONALA INDIANA FOLOSESTE METODE TERAPEUTICE EXTREM DE EFICIENTE

 

- Dietoterapie - regimuri speciale, adecvate bolii si tipului constitutional al pacientului, sezonului si arealului geografic;

- Fitoterapie - utilizarea plantelor medicinale;

- Masaj terapeutic si presopunctura;

- Aromoterapia, hidroterapia, meloterapia si alte metode naturale;

- Procedee purificatoare speciale, terapii de intretinere si reintinerire;

 

Toate substantele pe care medicina Ayurveda le utilizeaza pentru propriile preparate sunt intru totul naturale;

 

Diversele ingrediente, in mainile experte ale unui medic ayurvedic, se transforma apoi in remedii: pilule, pulberi, infuzii, decocturi, uleiuri, creme si cataplasme;

 

Utilizate impreuna cu o dieta adecvata si cu tehnici eficiente de detoxifiere, ajuta si invata organismul sa isi regaseasca echilibrul psihic si fizic.