RASAYANA - TERAPII DE REINTINERIRE SI REVITALIZARE
CENTRUL MEDICAL AYURVEDA

Medicina traditionalã Ayurveda

Consultatii Online

Bucatarie Indianã

Cele 3 Dosha

Terapii Purva Karma

Terapii Svedana

Terapii Pancha Karma

Rasayana

Remedii Ayurveda

Cosmetica Ayurveda

Articole spiritualitate

Emisiuni TV, articole

Lumea minunatã a plantelor


1. RASAYANA - TERAPII DE REINTINERIRE SI REVITALIZARE

2. ABHIANGA, MASAJUL TRADITIONAL CU ULEI

vezi si alte articole de medicina holistică în pagina www.ayurveda-sibiu.20m.com/custom2.html


 

 

 


RASAYANA - Terapii de reîntinerire, revitalizare si tonice Smile

 

Rasayana este o ramură a medicinei Ayurveda care a apărut ca o necesitate  de a avea o viaţă lungă, fericită şi plină de prosperitate.

Obiectivul este fortificarea corpului şi creşterea duratei şi calităţii vieţii.

Rasayana creşte imunitatea şi potenţa sexuală, previne senilitatea şi boala. Tratamentul acesta este comparat cu ambrozia aducătoare de sănătate.

Rasayana îţi face corpul tânăr şi puternic, îl aduce în cea mai bună stare a lui, amplifică memoria şi performanţele intelectuale, se îmbunătăţeşte înfăţişarea şi vocea.

Rasayana dă claritate în vorbire, te face să te bucuri de onoare şi faimă în societate şi de vigoare şi putere de muncă până la vârste foarte înaintate.

 

Ordinea tratamentelor Rasayana în Ayurveda este similară ascensiunii energiei vitale prin cei 7 centrii ce forţă Chakra:

1.   Terapii antistres

2.   Purvakarma - oleaţia (Snehana), sudoraţia (Swedana)

3.   Panchakarma - terapia depurativă Shodana

4.   Dietoterapia Rasayana

5.   Fitoterapie Rasayana

6.   Tehnici de control a respiraţiei - Pranayama

7.   Metode de control al forţei vitale şi sexuale - Brahmacharya

 

1. Terapii antistres:

Relaxarea profundă (procedee de training autogen inspirate din tehnicile de relaxare orientale);

Aceste programe complexe sunt realizate pe computer şi combină stimulii auditivi cu stimulii vizuali:

- stimulii auditivi (meloterapia constituind fondul muzical principal care susţine stările sufleteşti necesare pentru a realiza efectul terapeutic, în care sunt inserate sugestoterapia, vocea care ghidează şi învaţă pacientul, sonoterapia cu vibraţii speciale vindecătoare adresate glandelor endocrine şi plexurilor nervoase, sugestiile subliminale auditive),

- stimulii vizuali (imaginile video şi foto cu peisaje naturale sau imagini realizate electronic care sugerează exact trăirile emoţionale care sunt utile pentru tratament, animaţia şi efectele speciale, sugestiile subliminale vizuale.

▪ Vizualizări creatoare vindecătoare alcătuite în funcţie de afecţiunea sau organul care trebuie tratat.

▪ Sugestoterapie (prin care pacientului îi este indus un mod de gândire stenic ce se implementează chiar la nivel subconştient).

▪ Cromoterapie (în special culorile roşu şi portocaliu focalizate pe zona lombară, sunt de natură să amplifice forţa vitală şi au un efect afrodiziac, dar culorile sunt alese particularizat la fiecare pacient în funcţe de vărstă, sex şi eventuala patologie asociată). Orice tratament prin culoare trebuie precedat de un diagnostic temeinic al simptomelor patologice. De aceea se recomandă un consult medical înainte de a vă supune unei  cromoterapii - executate de un terapeut competent.

▪ Meloterapie, de la acordurile armonizator-vindecătoare ale instrumentelor muzicale orientale (sitar, veena, clopote şi boluri tibetane) ce intervin în bioritmurile organismului, până la efectul psihoterapeutic al instrumentelor electronice, muzica atent selectată este suportul trăirilor sufleteşti pozitive.

▪ Aromoterapie. Datorită componentei psihice active a substanţelor aromate, cele folosite în aromoterapie pot să ne înveselească, să ne relaxeze sau uneori chiar să ne stimuleze sexual. Unele plante conţin uleiuri volatile ce au o compoziţie chimică asemănătoare cu cea a unor hormoni sexuali. Astfel, substanţe asemănătoare estrogenului găsim în uleiurile de anason, muştar sau fenicul, iar lemnul de santal sau mosc conţin substanţe asemănatoare testosteronului, un hormon sexual masculin. Se aplică de asemenea, pe punctele energetice (marma, punctele de presopunctură, de acupunctură, sau în centrul chakrelor principale (centrii de energie ai corpului uman). Masajul cu ulei aromat are un efect benefic asupra acestor centri.

2. Purvakarma

▪ Oleaţia – Snehana (hrănirea corpului pe diverse căi intern sau extern cu substanţe uleioase) şi

▪ Sudoraţia - Swedana (deschiderea canalelor de eliminare a toxinelor prin terapia de încălzire).

3. Panchakarma - terapia depurativă Shodana. Depurarea organelor şi a ţesuturilor care joacă un rol important în rasayana (ficat, rinichi, piele, sânge) prin terapii intense de tip Panchakarma. Această terapie este însoţită de terapia paleativă Shamana: extracte de plante medicinale, gemoterapie şi uleiuri esenţiale. Aceste terapii sunt detaliate la capitolul respectiv.

4. Dietoterapia Rasayana: lapte proaspăt nefiert de capră, vacă, bivoliţă, miere, polen, cereale integrale şi unt clarificat.

5. Fitoterapie Rasayana:

▪ Tratamentul fitoterapeutic se face după o reţetă modulată special în funcţie de tipul costituţional, de sex, vârstă şi de scopurile terapeutice urmărite.

▪ Plantele transferă organismului atât substanţele, cât şi energia necesară vindecării. În tratamentul Rasayana se folosesc în special plante cu gust dulce, picant, sărat, efect postdigestiv nutritiv sau purificator şi întotdeauna cu efect nervin (tonic al sistemului nervos) cum sunt ginsengul indian (Aswaganda), agrişele indiene (amalaki sau amla) a căror gust acru se transformă în prezenţa apei într-un foarte plăcut gust dulce, lemnul dulce (Glycyrhiza glabra), guduchi (Tinospora cordifolia), obligeana (Acorus calamus),  mandukaparni (Centella asiatica), brahmi (Bacopa moniera), sankhapuspi (Convolvulus pluricaulis), nilotpala (Nymphaea lotus) şi altele.

Specific pentru Rasayana este înglobarea pulberii de plante măcinate într-o substanţă de suport energetic şi cu rol de penetrare a ţesuturilor. Cele mai folosite substanţe din această categorie sunt mierea, laptele cald şi untul clarificat.

Uneori reţetele tradiţionale Ayurveda sunt adaptate la plantele autohtone, alcătuindu-se preparate foarte eficiente ca: ghrta (unt clarificat, miere, pulberi de plante medicinale), ksira (macerat în lapte de plante şi miere), paste (lepa) şi tablete din plante înglobate în miere precum şi curna (pulbere de plante măcinate)

▪ Tratamentul se face după metoda degustării sublinguale. Preparatele Rasayana se iau de 3-4 ori pe zi, în general la o oră după masă şi se ţin sub limbă 15 minute, după care se înghit cu puţină apă sau miere.

▪ Pentru a acoperi necesarul de lichide se recomandă apele minerale tonice, sucurile de fructe dulci sau maceratul la rece din plante - o linguriţă de plante măcinate la o cană de apă (preferabil de izvor). Se lasă 8 - 10 ore la temperatura camerei. Se poate încălzi puţin peste temperatura corpului.

▪ Aceste metode sunt de 5–10 ori mai eficiente decât infuzia sau decoctul, pentru că plantele nu sunt degradate prin temperatură ridicată, deci vindecarea va apărea mult mai repede, dacă administrarea va fi făcută regulat şi sistematic.

 

 

 

 

 

PLANTE RASAYANA PENTRU FEMEI / BĂRBAŢI

Accesează pagina Consultații Online și trimite cat mai multe detalii despre starea ta de sănătate, conditia fizică și starea ta emotională, la adresa ovidiuchis03@yahoo.com și iti voi trimite o reteta individalizata precum si modul de preparare. 

Medicamente Vajikarana:

Pentru femei

REGLATOR HORMONAL – producător Centrul Medical Ayurveda Sibiu

COCKTAIL APICOL PENTRU FEMEI – producător Apilife Săliște

KAMAYANI – Ayurmed

Pentru bărbaţi

COCKTAIL APICOL PENTRU BĂRBAȚI – producător Apilife Săliște POTENT POWER (Ayurmed)

Pentru ambii

TIKTA GRITA – producător Centrul Medical Ayurveda Sibiu

ASWAGANDHA RASAYANA (Ayurmed)

 

6. Tehnici de control a respiraţiei:

Respiraţi sincron. În timp ce faceţi dragoste focalizaţi-vă asupra respiraţiei şi urmăriţi să o sincronizaţi cu cea a fiinţei iubite. Veţi simţi cum acest lucru se va face cu uşurinţă şi fără prea mare efort. Respirând la unison veţi simţi că deveniţi o singură fiinţă, dizolvată în beatitudinea fuziunii cu propria sa frumuseţe şi fericire. Veţi intra într-o dimensiune a eternităţii iubirii în care el şi ea se dizolvă într-un unic eu.

7. Metode de control al forţei vitale şi sexuale:

Eficacitatea metodelor Rasayana, ca orice tentativă de ameliorare a sănătăţii, de eliminare a unei boli cronice, şi întărire a vitalităţii, presupune o restricţie la cheltuirea energiei vitale. Medicina clasică, bazîndu-se pe studiul obiectiv al faptelor, afirmă că pierderea intempestivă a potenţialului sexual slăbeşte inima, deprimă sistemul nervos, expune la senilizarea cerebrală, la diminuarea memoriei, la degradarea voinţei, la alterarea caracterului. În timp ce continenţa sexuală favorizează dinamismul. Energia reţinută fortifică sistemul nervos, celulele creierului; memoria creşte; muşchii şi organele sunt tonificate; dezordinile organice dispar lăsînd să revină bucuria de a trăi, luciditatea spirituală, intuiţia, armonia. Astfel, energia sexuală se transformă în forţă psihică ce hrăneşte sufletul cu iubire, inspiraţie, înţelepciune.

Continenţa sexuală. Continenţa presupune un control deplin conştient la funcţiei sexuale în cuplu, implicând contactul sexual cu posibilitatea atingerii unui număr foarte mare de orgasme de către cei doi iubiţi dar care nu se finalizează prin ejaculare la bărbat şi prin descărcare explozivă a potenţialului sexual la femeie. Aceasta tehnică este cunoscută şi sub numele de coitus rezervatus (abţinerea de la ejaculare) sau karessa.

  5162

 


 

2. TERAPIA ABHIANGA - Oleatia externa cu ulei cald preparat cu extracte de plante aromate sau cu unt clarificat (ghee)

 

Terapia cu uleiuri medicinale consta in hranirea corpului cu uleiuri speciale (uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece sau uleiuri medicinale - extracte uleioase din plante)

In conformitate cu Ayurveda, uleiurile utilizate la masaj nu isi limiteaza actiunea lor terapeutica doar la piele. Uleiurile si plantele inglobate in ele, patrund prin piele si hranesc diferitele tesuturi din care este structurat corpul. Interactionand profund cu corpul pacientului, masajul cu uleiuri este o terapie blanda dar care aduce totodata prin intreaga suprafata a pielii, remediul necesar pacientului. Aceste uleiuri cu plante medicinale aromatice, adevarate  comori ale sanatatii, nu isi limiteaza actiunea lor terapeutica doar la piele, ci in timpul tratamentului patrund si hranesc diferitele tesuturi din care este structurat corpul.

 

 


ABHIANGA.

Masajul traditional cu uleiuri medicinale pentru fortificarea corpului si tonifierea sistemului nervos. Este de obicei urmat de sauna sau baia de aburi, pentru a facilita absorbtia uleiului si a mobiliza astfel reziduurile toxice pentru a fi eliminate din corp.  Lasa-te impregnat de puterea vindecatoare a mainilor care se plimba de la cap pana la picioare, raspandind uleiul cald intr-o invaluire profunda ce te face sa aluneci usor intr-o stare de relaxare completa. Prin apasarea asupra punctelor vitale “Marma” se vor elimina blocajele energetice. Masajul de-a lungul meridianelor, permite energiei vitale sa curga liber din nou. Abhyanga  elimina toxinele, regleaza circulatia si fluxul limfatic, fortifica digestia si musculatura, intareste si mentine flexibilitatea articulara. Este folosit si pentru vitalizarea corpului, tonifierea sistemului nervos si este o componenta a multor programe de tratament, pentru ca sustine, ingrijeste si pregateste toate tesuturile corpului. Durata este de 1/2 de ora daca este realizat zilnic sau timp de 1 ora daca este realizat de 2 ori / saptamana.

Un avantaj rermarcabil care este intalnit numai la acest tip de metoda terapeutica traditionala din Ayurveda este acela ca uleiul medicinal folosit la masaj este absorbit in cantitate mare in corp.

  • In acest tratament, accentul se pune pe hranirea pielii cu uleiuri si nu atat de mult pe miscarea exercitata asupra corpului.
  • Uleiul patrunde pielea si astfel toate tesuturile sunt hranite, in timp ce substantele reziduale si acumularile de impuritati sunt astfel indepartate.
  • Uleiului ii este necesar un interval de aproximativ 5 minute pentru a penetra complet pielea. Apoi el este raspandit in corp prin limfa si sange, patrunzand gradat in toate cele 7 tesuturi principale.
  • Uleiul trece pe rand, de la un tesut la altul in mai putin de 2 minute (100 de secunde), in modul urmator:

 

Tesutul care urmeaza sa fie hranit 

Timpul necesar 

0

Pielea

5  minute

1

Rasa dhatu (limfa)

7  minute

2

Rakta dhatu (sangele)

9  minute

3

Mamsa dhatu (muschii)

11 minute

4

Meda dhatu (grasimea)

13 minute

5

Asthi dhatu (oasele)

15 minute

6

Majja dhatu (tesutul nervos)

17 minute

7

Shukra dhatu (fluidele reproducatoare)

19 minute

Beneficiile se transmit si asupra corpurilor subtile (aura), intarind fluidul energetic Ojas (responsabil de vigoarea si radiatia energetica pe care o au persoanele sanatoase)

CELE 7 POZITII CLASICE PENTRU MASAJUL CU ULEIURI

1. Asezat, cu ambele picioare intinse 

2. Intins pe spate

3. Intins pe partea stanga

4. Intins pe burta

5. Intins pe partea dreapta

6. Se repeta postura1

7. Se repeta postura 2

 Care este scopul acestei terapii si cui se aplica?

1.     Previne imbatranirea si creste longevitatea

2.     Indeparteaza oboseala si stresul

3.     Previne si vindeca afectiunile sistemului nervos

4.     Vindeca fragilitatea oaselor, afectiunile osteo-articulare

5.     Imbunatateste vederea

6.     Hraneste corpul fizic si da vigoare si vitalitate

7.     Elimina insomnia, starile depresive si anxioase

8.     Este indicat ca sa se astepte cel putin o ora inainte de realizarea unei bai pentru a lasa uleiul sa patrunda in piele si sa hraneasca si sa purifice diferitele straturi tisulare.

9.     Uleiul aplicat pe piele pastreaza pielea flexibila. Este astfel hranit si tonifiat cel mai mare organ al corpului.

10.            Se recomanda aplicarea uleiului la temperatura camerei in timpul verii, iar in timpul iernii se recomanda incalzirea usoara a acestuia.

11.            In timpul verii in general, terapia de oleatie trebuie administrata seara; iarna, aceasta terapie este bine sa fie administrata la pranz.

12.            Uleiurile esentiale si preparatele din plante pot fi adaugate la uleiurile de masaj in functie de tipul constitutional.

Tratamentele de oleatie isi datoreaza eficacitatea urmatoarelor actiuni:

1. Efectul de crestere a imunitatii

2. Efectul de stabilizare a campului bioenergetic

3. Efectul de intarire

4. Efectul de tonic sexual

 

Masajul Ayurvedic are antice origini indiene, regulile lui se gasesc in anticele texte ce constituie baza medicinei Ayurvedice: Sushruta si Charaka Samhita.

Scopul sau principal este acela de a reface echilibrul organismului si de a mentine sanatatea fizica si mentala. Este considerat un optim instrument pentru a combate stresul si un valid ajutor pentru vindecarea maladiilor, apara zonele vitale numite Marma, mentinandu-le in conditii optime si are efect de potenta apararea naturala.

Se poate cu usurinta afirma ca masajul Ayurvedic reprezinta un suport ideal de asociat cu alte genuri de cura de tip alternativ sau traditional. Inaintea unei sedinte este necesar sa fie informat maseurul de propriile conditii fizice, este bine ca el sa fie pus la curent, de exemplu, daca suferim de vreun deranjament cronic, daca am suportat o interventie recenta, daca in ultimul timp am fost supusi la pansamente ghipsate.

In general, orice detaliu care influenteaza propria noastra stare de sanatate ii poate fi util pentru personalizarea tratamentului, pentru a indica zonele care au o nevoie majora si pentru a lua toate masurile de siguranta necesare in cazul special.

Reusita sedintei care dureaza circa 60 sau 80 minute, este cu siguranta favorizata si de conditiile mediului in care se opereaza. Pentru a favoriza destinderea si relaxarea indispensabile pentru a lucra asupra corpului, nu vor trebui sa lipeasca in timpul tratamentului:

  • un mediu cald sau linistit, incalzit in mod adecvat si iluminat de o lumina placuta.
  • difuzarea de incensuri sau esente parfumate.
  • muzica relaxanta si mantre indiene care sunt cuvinte antice antice considerate sacre, ele corespunzand unor sunete ce produc efecte de destindere asupra mintii.

Masajul Ayurvedic se foloseste si de reflexologia plantara, dupa aceasta tehnica, fiecare punct de pe talpa piciorului este conectat, printr-o terminatie nervoasa, la organele corpului uman.

Manevrand in mod potrivit puntele exacte ale talpii piciorului se obtine, un prin reflex, un masaj al zonei corespunzatoare a corpului, permitand interventia si asupra zonelor care nu pot fi atinse in mod normal, cum sunt de exemplu organele interne.

  • Acestea sunt proprietatile acestei antice arte a masajului:
    activarea circulatiei sangvine si limfatice, cu o hranire mai usoara a tuturor tesuturilor.
  • actiune benefica asupra coloanei vertebrale.
  • efecte tonice asupra muschilor.
  • consecinte pozitive asupra starii psihologice a persoanei.
  • reechilibrarea nivelelor hormonale.
  • imbunatatirea schimburilor de fluide corporale cu o mai buna eliminare a toxinelor.
  • actiuni pozitive asupra insomniei, migrenelor, oboselii si digestiei.
  • eficace in entorse, contractari, distorsiuni, tendinite, intinderi musculare, edeme ale membrelor si crampe.
  • efecte benefice pentru femeile insarcinate, ajuta la durerea de spate si pentru circulatie.

Masajul Ayurvedic este contraindicat cand o durere sau o inflamatie este in faza acuta.

Daca exista suferinte de hipertensiune sau probleme cu inima masajul ar putea sa fie indicat, insa este mai bine sa fie consultat medicul inainte. Acelasi lucru este valabil si in cazul flebitelor sau problemelor circulatorii serioase. Ranile deschise nu se maseaza niciodata, evitati masarea persoanelor care sufera de micoze sau alte boli cutanate infective pentru a elimina riscurile de contaminare pentru alte persoane.

In orice caz, regula fundamentala care trebuie sa fie luata in considerare este aceasta: daca cineva sufera de deranjamente speciale si nu sunteti siguri de beneficiul masajului, cereti parerea propriului medic sau parerea unui maseur profesionist.

TERAPIA CRANIOSACRALA
Terapia craniosacrala persupune o atentie sporita asupra ritmului craniosacral care se desfasoara de la cap pana la osul sacru de-a lungul coloanei vertebrale. Acest ritm se prezinta ca o usoara umflare a oaselor capului cuprinzand o rotatie in jurul axei centrale din partea scheletului pe fiecare latura a corpului.

Acesta miscare, aproape imperceptibila, care se repeta daca organismul este sanatos de circa 12 ori pe minut, poate fi simtita tactil si poate furniza informatii despre starea de sanatate a persoanei.

Tot corpul este constituit de o serie complexa de muschi si ligamente, si de asemenea de tesuturi de legatura care se dispun in jurul structurii scheletice, si sunt continute in membrana cutanata. Maladia produce contracturi in structura osteomusculara care la randul lor apoi produc o variatie a ritmului craniosacral.

 

Terapia craniosacala analizeaza ritmul craniosacral, starea de tensiune a fibrelor musculare, care contractandu-se pot presa organele interne, reducand miscarea diafragmei si deci sa limiteze respiratia. Lucrand asupra unor puncte in mod special sensibile ale structurii osoase a capului si ale coloanei vertebrale, se obtine o relaxare a contracturilor si o imbunatatire a ritmului craniosacral, eliberandu-l de tensiuni si imbunatatind astfel circulatia limfatica, sanguina, nervoasa si energetica in partile corpului care au fost saracite.

 

Dr. Ovidiu Chis