RASAYANA - Terapii de reîntinerire, revitalizare si tonice
Rasayana este o ramură a medicinei Ayurveda care a apărut ca o necesitate de a avea o viaţă lungă, fericită şi plină de prosperitate.
Obiectivul este fortificarea corpului şi creşterea duratei şi calităţii vieţii.
Rasayana creşte imunitatea şi potenţa sexuală, previne senilitatea şi boala. Tratamentul acesta este comparat cu ambrozia aducătoare de sănătate.
Rasayana îţi face corpul tânăr şi puternic, îl aduce în cea mai bună stare a lui, amplifică memoria şi performanţele intelectuale, se îmbunătăţeşte înfăţişarea şi vocea.
Rasayana dă claritate în vorbire, te face să te bucuri de onoare şi faimă în societate şi de vigoare şi putere de muncă până la vârste foarte înaintate.
Ordinea tratamentelor Rasayana în Ayurveda este similară ascensiunii energiei vitale prin cei 7 centrii ce forţă Chakra:
1. Terapii antistres
2. Purvakarma - oleaţia (Snehana), sudoraţia (Swedana)
3. Panchakarma - terapia depurativă Shodana
4. Dietoterapia Rasayana
5. Fitoterapie Rasayana
6. Tehnici de control a respiraţiei - Pranayama
7. Metode de control al forţei vitale şi sexuale - Brahmacharya
1. Terapii antistres:
Relaxarea profundă (procedee de training autogen inspirate din tehnicile de relaxare orientale);
Aceste programe complexe sunt realizate pe computer şi combină stimulii auditivi cu stimulii vizuali:
- stimulii auditivi (meloterapia constituind fondul muzical principal care susţine stările sufleteşti necesare pentru a realiza efectul terapeutic, în care sunt inserate sugestoterapia, vocea care ghidează şi învaţă pacientul, sonoterapia cu vibraţii speciale vindecătoare adresate glandelor endocrine şi plexurilor nervoase, sugestiile subliminale auditive),
- stimulii vizuali (imaginile video şi foto cu peisaje naturale sau imagini realizate electronic care sugerează exact trăirile emoţionale care sunt utile pentru tratament, animaţia şi efectele speciale, sugestiile subliminale vizuale.
▪ Vizualizări creatoare vindecătoare alcătuite în funcţie de afecţiunea sau organul care trebuie tratat.
▪ Sugestoterapie (prin care pacientului îi este indus un mod de gândire stenic ce se implementează chiar la nivel subconştient).
▪ Cromoterapie (în special culorile roşu şi portocaliu focalizate pe zona lombară, sunt de natură să amplifice forţa vitală şi au un efect afrodiziac, dar culorile sunt alese particularizat la fiecare pacient în funcţe de vărstă, sex şi eventuala patologie asociată). Orice tratament prin culoare trebuie precedat de un diagnostic temeinic al simptomelor patologice. De aceea se recomandă un consult medical înainte de a vă supune unei cromoterapii - executate de un terapeut competent.
▪ Meloterapie, de la acordurile armonizator-vindecătoare ale instrumentelor muzicale orientale (sitar, veena, clopote şi boluri tibetane) ce intervin în bioritmurile organismului, până la efectul psihoterapeutic al instrumentelor electronice, muzica atent selectată este suportul trăirilor sufleteşti pozitive.
▪ Aromoterapie. Datorită componentei psihice active a substanţelor aromate, cele folosite în aromoterapie pot să ne înveselească, să ne relaxeze sau uneori chiar să ne stimuleze sexual. Unele plante conţin uleiuri volatile ce au o compoziţie chimică asemănătoare cu cea a unor hormoni sexuali. Astfel, substanţe asemănătoare estrogenului găsim în uleiurile de anason, muştar sau fenicul, iar lemnul de santal sau mosc conţin substanţe asemănatoare testosteronului, un hormon sexual masculin. Se aplică de asemenea, pe punctele energetice (marma, punctele de presopunctură, de acupunctură, sau în centrul chakrelor principale (centrii de energie ai corpului uman). Masajul cu ulei aromat are un efect benefic asupra acestor centri.
2. Purvakarma
▪ Oleaţia – Snehana (hrănirea corpului pe diverse căi intern sau extern cu substanţe uleioase) şi
▪ Sudoraţia - Swedana (deschiderea canalelor de eliminare a toxinelor prin terapia de încălzire).
3. Panchakarma - terapia depurativă Shodana. Depurarea organelor şi a ţesuturilor care joacă un rol important în rasayana (ficat, rinichi, piele, sânge) prin terapii intense de tip Panchakarma. Această terapie este însoţită de terapia paleativă Shamana: extracte de plante medicinale, gemoterapie şi uleiuri esenţiale. Aceste terapii sunt detaliate la capitolul respectiv.
4. Dietoterapia Rasayana: lapte proaspăt nefiert de capră, vacă, bivoliţă, miere, polen, cereale integrale şi unt clarificat.
5. Fitoterapie Rasayana:
▪ Tratamentul fitoterapeutic se face după o reţetă modulată special în funcţie de tipul costituţional, de sex, vârstă şi de scopurile terapeutice urmărite.
▪ Plantele transferă organismului atât substanţele, cât şi energia necesară vindecării. În tratamentul Rasayana se folosesc în special plante cu gust dulce, picant, sărat, efect postdigestiv nutritiv sau purificator şi întotdeauna cu efect nervin (tonic al sistemului nervos) cum sunt ginsengul indian (Aswaganda), agrişele indiene (amalaki sau amla) a căror gust acru se transformă în prezenţa apei într-un foarte plăcut gust dulce, lemnul dulce (Glycyrhiza glabra), guduchi (Tinospora cordifolia), obligeana (Acorus calamus), mandukaparni (Centella asiatica), brahmi (Bacopa moniera), sankhapuspi (Convolvulus pluricaulis), nilotpala (Nymphaea lotus) şi altele.
▪ Specific pentru Rasayana este înglobarea pulberii de plante măcinate într-o substanţă de suport energetic şi cu rol de penetrare a ţesuturilor. Cele mai folosite substanţe din această categorie sunt mierea, laptele cald şi untul clarificat.
▪ Uneori reţetele tradiţionale Ayurveda sunt adaptate la plantele autohtone, alcătuindu-se preparate foarte eficiente ca: ghrta (unt clarificat, miere, pulberi de plante medicinale), ksira (macerat în lapte de plante şi miere), paste (lepa) şi tablete din plante înglobate în miere precum şi curna (pulbere de plante măcinate)
▪ Tratamentul se face după metoda degustării sublinguale. Preparatele Rasayana se iau de 3-4 ori pe zi, în general la o oră după masă şi se ţin sub limbă 15 minute, după care se înghit cu puţină apă sau miere.
▪ Pentru a acoperi necesarul de lichide se recomandă apele minerale tonice, sucurile de fructe dulci sau maceratul la rece din plante - o linguriţă de plante măcinate la o cană de apă (preferabil de izvor). Se lasă 8 - 10 ore la temperatura camerei. Se poate încălzi puţin peste temperatura corpului.
▪ Aceste metode sunt de 5–10 ori mai eficiente decât infuzia sau decoctul, pentru că plantele nu sunt degradate prin temperatură ridicată, deci vindecarea va apărea mult mai repede, dacă administrarea va fi făcută regulat şi sistematic.
PLANTE RASAYANA PENTRU FEMEI / BĂRBAŢI
Accesează pagina Consultații Online și trimite cat mai multe detalii despre starea ta de sănătate, conditia fizică și starea ta emotională, la adresa ovidiuchis03@yahoo.com și iti voi trimite o reteta individalizata precum si modul de preparare.
Medicamente Vajikarana:
Pentru femei | REGLATOR HORMONAL – producător Centrul Medical Ayurveda Sibiu COCKTAIL APICOL PENTRU FEMEI – producător Apilife Săliște KAMAYANI – Ayurmed
|
Pentru bărbaţi | COCKTAIL APICOL PENTRU BĂRBAȚI – producător Apilife Săliște POTENT POWER (Ayurmed) |
Pentru ambii | TIKTA GRITA – producător Centrul Medical Ayurveda Sibiu ASWAGANDHA RASAYANA (Ayurmed)
|
6. Tehnici de control a respiraţiei:
Respiraţi sincron. În timp ce faceţi dragoste focalizaţi-vă asupra respiraţiei şi urmăriţi să o sincronizaţi cu cea a fiinţei iubite. Veţi simţi cum acest lucru se va face cu uşurinţă şi fără prea mare efort. Respirând la unison veţi simţi că deveniţi o singură fiinţă, dizolvată în beatitudinea fuziunii cu propria sa frumuseţe şi fericire. Veţi intra într-o dimensiune a eternităţii iubirii în care el şi ea se dizolvă într-un unic eu.
7. Metode de control al forţei vitale şi sexuale:
Eficacitatea metodelor Rasayana, ca orice tentativă de ameliorare a sănătăţii, de eliminare a unei boli cronice, şi întărire a vitalităţii, presupune o restricţie la cheltuirea energiei vitale. Medicina clasică, bazîndu-se pe studiul obiectiv al faptelor, afirmă că pierderea intempestivă a potenţialului sexual slăbeşte inima, deprimă sistemul nervos, expune la senilizarea cerebrală, la diminuarea memoriei, la degradarea voinţei, la alterarea caracterului. În timp ce continenţa sexuală favorizează dinamismul. Energia reţinută fortifică sistemul nervos, celulele creierului; memoria creşte; muşchii şi organele sunt tonificate; dezordinile organice dispar lăsînd să revină bucuria de a trăi, luciditatea spirituală, intuiţia, armonia. Astfel, energia sexuală se transformă în forţă psihică ce hrăneşte sufletul cu iubire, inspiraţie, înţelepciune.
Continenţa sexuală. Continenţa presupune un control deplin conştient la funcţiei sexuale în cuplu, implicând contactul sexual cu posibilitatea atingerii unui număr foarte mare de orgasme de către cei doi iubiţi dar care nu se finalizează prin ejaculare la bărbat şi prin descărcare explozivă a potenţialului sexual la femeie. Aceasta tehnică este cunoscută şi sub numele de coitus rezervatus (abţinerea de la ejaculare) sau karessa.